Termin 1 - kurslitteratur

Tänkte jag kunde dela med mig kring hur jag har tänkt med kurslitteratur för termin 1. Jag har som jag tidigare nämnt redan gått en utbildning. Till den utbildningen köpte jag in princip alla böcker nya. Det gör jag inte längre. Detta är alltså mina råd och tankar och det är inte självklart att det passar er andra. Jag försöker utgå från både ett miljöperspektiv men också ett ekonomiskt perspektiv när jag göra mina bedömningar.
 
 
MEDICINSK VETENSKAP I
 
1) Heise Löwgren C, (red). (senaste upplagen) Författningshandbok för personal inom Hälso - och sjukvård. Stockholm: Liber AB. Utkommer varje år. ca 100 s. 
kommentar: Köp inte. Det kommer en ny upplaga varje år. Den är därför svår att sälja vidare. Det är inte heller en bok du använder extremt mycket utan fungerar väl mer som uppslagsbok? Jag hade gjort hemlån eller dagslån på biblioteket vid behov.

2) Lundh B, (2009) Medicinska ord: det medicinska språket, begrepp, definitioner, termer. Lund, Studentlitteratur. 472 s.
Kommentar: Köp inte. Funkar minst lika bra om inte bättre att söka online. http://medicinskordbok.se

3) Bjålie J, Haug E, Sand O, Sjaastad Ö, Toverud K, (2007) Människokroppen. Stockholm: Liber 544 s.
Kommentar: Köp/låna. Kan vara värdefullt med placeringar av olika organ samt namn på svenska och latinska. Sen är det kanske en lite nördig grej men jag gillar lite känslan av att äga boken - definerar en lite som sjukvårdspersonal, haha... 
 
4) Ericson E, Ericson T, (2009). Klinisk mikrobiologi. Stockholm, Liber. Ca. 200 s av 400 s. 
Kommentar: Köp! Supernödvändig. Finns inte mycket mer att säga. Denna bok behöver du.
 
 
5) Aarbakke J, Simonsen T, (2016). Illustrerad Farmakologi principer och tillämpningar del 1. Stockholm, Natur & Kultur. Ca. 200 av 280 s. 
Kommentar: Köp. Denna bok behöver du också, särskilt då till delkurs 2. 
 
6) Blomqvist K, Edberg A-K, Ernsth Bravell M, Wijk, H,(red.) (2017). Omvårdnad & äldre. Lund: Studentlitteratur Kommentar: såg att denna bok nu fanns på litteraturlistan. Här har jag ingen rekommendation eftersom vi inte hade den boken. 


OMVÅRDNAD: TEORI OCH PREKLINISKA FÄRDIGHETER
 
1) Dysthe O, Hertzberg F, Lökensgard Hoel T, (2011) Skriva för att lära. Lund: Studentlitteratur. 210 sid. 
Kommentar: Köp inte. Låna vid behov, skulle jag säga. 
 
2) Edberg A-K, Wijk H, (red) (2014) Omvårdnadens grunder. Hälsa och ohälsa (2:a upplagan). Lund: Studentlitteratur AB. ; Ehrenberg A, Wallin L, (red) (2014) Omvårdnadens grunder. Ansvar och utveckling (2:a upplagan). Lund: Studentlitteratur AB. ; Friberg F, Öhlén J, (red) (2014) Omvårdnadens grunder. Perspektiv och förhållningssätt (2:a upplagan). Lund: Studentlitteratur AB.
Kommentar: Är lite kluven faktiskt. Jag köpte böckerna själv och har fortfarande behållt de. Jag tycker inte det är dumt att investera i de eftersom de verkligen är omvårdnadens (vårt huvudområde) grunder! Sen vet jag att det är många som redan har sålt sina vidare. Det är dock ingen tvekan om att du lär behöva böckerna under termin 1 men frågan är om du ska köpa den senaste upplagan eller låna? Det kan du nog göra vilket som. Mina kursare som köpte den äldre versionen billigt klarade sig galant!
 
3) Heise Löwgren C, (red). (senaste upplagen) Författningshandbok för personal inom Hälso - och sjukvård. Stockholm: Liber AB. Utkommer varje år. ca 50. 
Kommentar: Köp ej, Läs ovan.
 
4) Lilja Andersson P, Hommel A, (2012) Vården inifrån: när sjuksköterskan blir patient. Stockholm: Natur & Kultur. 
Kommentar: Skitbra bok! Denna ska du läsa från början till slut som en skönlitterär så den kommer du att behöva. Jag lyckades låna den på bibblan som hemlån. Tror den borde finnas för ett bra pris på andrahandsmarknaden?
 
5) McKenna H, Pajnikar M, Murphy F, (2014) Fundamentals of Nursing Models, Theories and Practice. Oxford: Wiley.
Kommentar: Nja.. alltså den här köpte jag inte. Inte särskilt många andra heller. Däremot minns jag att vi hade de till något särskilt moment. Kan inte minnas hur jag gjorde istället.. sorry!

6) Sarvimäki A, Stenbock-Hult B, (2008) Omvårdnadens etik: Sjuksköterskan och det moraliska rummet. Liber.
Kommentar: Hade inte denna bok på vår litteraturlista så kan inte svara här. 

7) Staaf A, Wendel L, Zanderin L, (2012) Hälso- och sjukvårdsrätt: en introduktion för professionsutbildningar.
Kommentar: Köp inte. Här missade jag. Jag trodde jag behövde den så jag köpte den. Låna eller sök mycket i lagtexter istället! Denna är dessutom från 2012, dvs. den börjar bli gammal så strax kommer den att bytas ut och då kommer du få svårt att få den såld när du är klar med den!

8) Thurén T, (2007) Vetenskapsteori för nybörjare. Stockholm. Liber 184 av 184 s.
Kommentar: Köp eller låna, denna kommer du behöva läsa i inför tentan.
 
9) Sandberg H, (Red) (2017) Pedagogik för sjuksköterskor. Lund: Studentlitteratur. Ca 57 av 360 sid.
Kommentar: Hade inte denna bok på vår litteraturlista så kan inte svara här.
 
10) Boman L, Wikström C, (2014) Medicinsk teknik. Teori, planering och genomförande. Lund: Studentlitteratur.
Kommentar: Om du brukar lära dig av bilder och att läsa så kan denna vara något för dig! Jag köpte den men har inte använt den förrän nu i termin 4. Tycker den är väldigt bra men skulle inte säga att det är en bok du verkligen måste köpa brådskande. Den kan dock vara till väldigt god hjälp under din praktik... men det kan också vårdhandboken vara....så ja... svårt :)
 
11) Olsen L A, Hälleberg Nyman M, (2015). Säker läkemedelsberäkning: dos, styrka, mängd. Stockholm: Natur & kultur. Ca 60 sid av 228 sid.
Kommentar: Om du, liksom jag, har svårt med matte så KÖP och köp appen!! 
sjuksköterskestudier | kurslitteratur | | Kommentera |
Upp