Termin 4 - VFU Vuxenpsykiatrimottagningpr
Förra onsdagen avslutade jag min första VFU-placering för denna termin. Idag börjar jag på en ny VFU. Denna gång på vårdcentral.
Tiden på vuxenpsykmottagningen gick superfort. jag hade gärna fortsatt någon vecka till, hehe. Hur arbetet ser ut på en sådan mottagning skiljer sig säkert åt från ställe till ställe men även inom vilket team du arbetar. Denna mottagning hade ett affektivt team/bipolära, ett NP-team(adhd, add, autism, asperger), ett psykosteam och ett allmänteam. Jag fick närvara på alla teams veckliga möten vid åtminstone ett tillfälle var - intressant!
Själva temamötena skiljde sig kanske inte så mycket åt i upplägg. Rent arbetsmässigt upplevde jag att psykosteamet stack ut mest. De satsade mer på att träffa patienten två stycken i den mån det var möjligt. Samarbetet verkar på en sån här mottagning vara väldigt nära och som student får man upplevelsen att psykvården är välfungerande.
På min psykmottagning arbetade sjuksköterskan mycket administrativt. Det handlar om att svara i telefon en hel del. De flesta samtalen handlar om att personen vill förnya recept eller veta hur många uttag den har kvar. Därefter meddelar ssk läkaren om förnyat recept. Ibland har man en särskilt orolig patient och då kan man ha många telefonsamtal med den eftersom de patienter man är FVK till har ens direktnummer.
Ssk tar inga blodprover utan har mer pappersarbete kring prover och skickar remisser, bla för kontinuerlig uppföljning av litium. Skickas remiss ska även brev förberedas och skickas ut till patienter.
Samtalen och dokumentering är väldigt viktigt här. Här fick jag verkligen i lugn och ro öva mig på mina färdigheter i dokumentation. Samtal med patienterna håller man tsm med handledaren, där man övar på att ställa de rätta och de relevanta frågorna. Oftast är suicidriskbedömning ständigt återkommande för vissa patienter men alla ska bedömas mer eller mindre. Vi arbetade mest utifrån suicidstegen.
Samtalen är helt klart fokus här. Förutom suicidbedömningar så handlar det om att tala om personen vardag: hur funkar sömnen? hur ser kosten it? Aktivitetsnivå? Man tar reda på problem och kommer tillsammans med patienten överens om åtgärder hen kan testa hemma, egenvård helt enkelt. I dessa samtal är information såklart givet, t.ex. Då om sömnhygien. Sömn är egentligen psykiatrins cancer. Denna arbetar man ofta med för om den inte fungerar så ökar risken för bla psykoser och suicid.
Det handlar mycket om att kunna fånga upp betydande faktorer i ett samtal, stötta, uppmuntra och inge hopp. Du ska även känna till andra yrkeskategoriers funktioner så du kan remittera patienten vidare om du upptäckt något sådant behov. På denna psykmottagning arbeta sjuksköterska, läkare, skötare/usk, samtalsterapeuter, kuratorer, fysioterapeut och arbetsterapeut. De två sistnämnda tyckte jag var spännande att få reds på deras roll i verksamheten!
Klinska undersökningar/behandlingar jag fick göra var att ta blodtryck och puls. Jag fick ge intramuskulära injektioner, förbereda alkometer, ge läkemedel och dela dosetter. Som sagt.. det var mestadels samtal.
I onsdags bjöd jag på tårta till alla fina personer som velat hjälpa mig bygga på min kunskap på mottagningen. Jag gav även min handledare en extra present för hon har varit så fantastisk. Jag kan absolut tänka mig arbeta på detta vis i framtiden någon gång!!


Elefanten var en gåva från en av mottagningens patienter . En väldigt fin människa som jag önskar allt väl! Jag blev superglad över elefanten! 🐘